Een introductie: mijn eigen crypto trading bot

Door NaliXL op dinsdag 6 maart 2018 23:37 - Reacties (7)
Categorie: Chitchat, Views: 3.326

Al een aantal maanden ben ik bezig om in mijn avonduurtjes een crypto trading bot te schrijven. Nu schrijf ik crypto trading, maar mocht dit projectje gaan functioneren zoals ik dat wil, dan wil ik het ook breder gaan inzetten, op exchanges die ook andere assets aanbieden dan cryptovaluta.

Dat is allemaal begonnen toen ik begin vorig jaar een account maakte op bitstamp.net en er voor de grap eens ¤100 inzette. Toch eens meeliften op de hype, kijken hoe dat gaat. En gaan deed het. Je kon niet veel fout doen. Inzetten op bitcoin. Zakte 'ie een keer wat in en stapte je op tijd uit, dan had je geluk. Stapte je niet op tijd uit, no problemo. De koers is toch zeker binnen een paar weken weer op het oude niveau. Na enige tijd nog eens ¤500 bij gestort. Het ging lekker.

Toen de BTC/USD koers de ¤ 10000 ging aantikken, hield ik mijn geld (inzet plus een verdienste van ongeveer 280 euro, had meer kunnen zijn maar ik heb zeker geen klagen) even een poosje op de euro. Niet onverstandig, bleek achteraf. De koersen na die dagen kunnen we immers allemaal opzoeken. Ik merkte echter ook toen er weer wat meer rust in de markt kwam, mijn kansen om er daadwerkelijk mee te verdienen aanmerkelijk kleiner geworden waren, en ik een groot risico zou lopen bij de grote groep gebruikers te gaan horen die alleen maar geld verliest op cryptotrading. Tijd dus om alles eens goed op een rijtje te zetten.

Kijkend naar de markt besloot ik dat ik wellicht veel kennis zou kunnen opdoen via anderhande wegen en dan via trial-and-error uitvinden wat voor mij werkt, maar dat zou een proces zijn dat van mij vereist dat ik steeds met mijn neus bovenop de koersen zou zitten (wat eigenlijk niet mogelijk is i.v.m. mijn werk en gezin). Bovendien denk ik dat er heel veel kansen zitten in het spreiden van geld over meerdere valuta (ik hield het eerst vooral bij BTC/EUR voor mijn eigen overzicht en tijd) en de kleinere waardeschommelingen. Tijd om mijn 1337 PHP scripting skillz :X eens uit de kast te halen dus.

"Moet je daar nou echt een blog over maken, prutser!?" hoor ik jullie zuchten. Het antwoord is ja. Ten eerste is dat omdat ik denk dat het bijhouden van dit blog een goede manier voor mijzelf zal zijn om mijn gedachten te ordenen en mijzelf doelen te stellen. Ten tweede omdat onderwerpen als cryptotrading en daarvoor bestemde bots erg blijken te leven onder tweakers (sterker, ondergetekende was hieraan nooit begonnen zonder tweakers.net). Ten derde, omdat ik nog wel wat vragen heb die ik eens in de groep zou willen gooien. Ben benieuwd naar jullie reacties.

Inmiddels ben ik al een maandje of twee verder en heb ik al een grondige basis gelegd voor één en ander, waarover ik meer uit de doeken hoop te doen in de volgende post.

Eerst maar eens een algemene vraag: wat zijn jullie gedachten over een open-source trading bot? Wat is het effect als je een bot die goed werkt open source maakt? Zou dit de effectiviteit van deze bot teniet doen of zou het juist iedereen ten goede komen? Waarom?

Volgende: Trading bot: de stand van zaken 10-03 Trading bot: de stand van zaken

Reacties


Door Tweakers user BugBoy, woensdag 7 maart 2018 09:50

Een open-source trading bot zal het nooit goed blijven doen als het populair wordt. Stel dat de halve wereld de bot zou gebruiken, dan creeer je zelf de vraag en dan wordt het duur als je zelf wilt kopen. Werkt denk ik alleen als je ook een closed-source bot hebt die weet hoe de markt gaat reageren en daar slim op inspeelt :)

Door Tweakers user DrParanoid, woensdag 7 maart 2018 13:28

BugBoy schreef op woensdag 7 maart 2018 @ 09:50:
Een open-source trading bot zal het nooit goed blijven doen als het populair wordt. Stel dat de halve wereld de bot zou gebruiken, dan creeer je zelf de vraag en dan wordt het duur als je zelf wilt kopen. Werkt denk ik alleen als je ook een closed-source bot hebt die weet hoe de markt gaat reageren en daar slim op inspeelt :)
dit, als je bot zijn werk goed doet dan zou ik hem lekker voor jezelf houden, en/of vrienden, en/of gelimiteerd "verkopen" of verspreiden. Als het puur om het leerproces gaat en anderen laten leren over hoe en wat met je bot is het leuk om hem opensource te releasen of een blog te maken over development stappen en welke keuzes je waarom gemaakt hebt etc. Dat zou mijn interesse in ieder geval meer hebben :)

Exchanges vinden bots over het algemeen ook niet leuk dus die kunnen ook veranderingen doorvoeren liggend aan hoe je bot werkt om hem niet lekker meer te laten werken, en open source bots zijn natuurlijk ook lekker te misbruiken bij pump en dumps etc. (denk ik - ik ben een complete leek) als het eenmaal populair word (beetje scheef voorbeeld, maar hoe je bijvoorbeeld mensen met auctioneer / semi geautomatiseerde auction house addons kunt misbruiken in world of warcraft, als je er bekend mee bent).

Ben wel benieuwd hoe je de bot hebt laten beslissen wanneer te kopen / verkopen etc., en hoe dit anders zou zijn dan buy of sell orders plaatsen op een exchange wanneer een koers bepaalde bedragen aantikt.

Door Tweakers user pietje63, donderdag 8 maart 2018 09:04

Je krijgt hetzelfde effect als bij beurshandel. Veel partijen kunnen de logica bedenken, maar het wordt een kwestie van de snelste zijn. Heb je de snelste server en zit je het dichtst bij de bron, dan maak je een goede kans juist als anderen jouw patroon volgen.

Als anderen chef jouw script iets aanpassen / verbeteren, en dat niet delen. Of sneller zijn dan ben jij het bokje.

En let op; resultaten uit het verleden..

Door Tweakers user orf, donderdag 8 maart 2018 10:08

Exchanges vinden bots over het algemeen ook niet leuk dus die kunnen ook veranderingen doorvoeren liggend aan hoe je bot werkt om hem niet lekker meer te laten werken, en open source bots zijn natuurlijk ook lekker te misbruiken bij pump en dumps etc. (denk ik - ik ben een complete leek) als het eenmaal populair word (beetje scheef voorbeeld, maar hoe je bijvoorbeeld mensen met auctioneer / semi geautomatiseerde auction house addons kunt misbruiken in world of warcraft, als je er bekend mee bent).
Exchanges vinden bots geweldig. Ze stellen niet voor niks API's beschikbaar met voorbeeldcode, documentatie, etc. Exchanges verdien geld aan transacties. Een bot kan lekker veel transacties doen 24 uur per dag.

[Reactie gewijzigd op donderdag 8 maart 2018 10:08]


Door Tweakers user sebapao, donderdag 8 maart 2018 14:46

Er bestaat al Zenbot, een erg goede opensource bot met super veel parameters die je kan aanpassen. Maar gevaar is wel dat de strategie niet werkt als er een erg sterke daling of stijging is. Je eindigt dan met allemaal kleine coins die niet meer verkocht kunnen worden. Ook moet je oppassen voor stop-loss hunting.

Door Tweakers user Buffster, donderdag 8 maart 2018 16:34

Ben zelf ook met een bot bezig (in C#). Ik heb daarnaast een simulator gemaakt waarmee ik de werking van de bot kan testen over periodes in het verleden en de resultaten zien er goed uit. Uiteraard is dit geen garantie voor de toekomst, maar het betekent iig dat ik niet volledig op de verkeerde weg ben. Gisteren een (relatief kleine) deposit op Kraken gedaan (handel handmatig op Binance) en ik wil daar enkel mijn bot zijn gang laten gaan. Ik zal trouwens enkel gaan traden tussen crypto/fiat en niet crypto/crypto.

Ik zal mijn code persoonlijk trouwens niet gaan open sourcen. Ik doe het puur voor mezelf. Ben benieuwd naar je progressie!

Door Tweakers user Blubkens, donderdag 8 maart 2018 16:49

LeonArdo is ook een bot waar je eens naar kan kijken.
https://www.marginsoftware.de

Reageren is niet meer mogelijk