Algemene blah-blah. Weinig technisch, veel geleuter

Een introductie: mijn eigen crypto trading bot

Door NaliXL op dinsdag 6 maart 2018 23:37 - Reacties (7)
Categorie: Chitchat, Views: 3.327

Al een aantal maanden ben ik bezig om in mijn avonduurtjes een crypto trading bot te schrijven. Nu schrijf ik crypto trading, maar mocht dit projectje gaan functioneren zoals ik dat wil, dan wil ik het ook breder gaan inzetten, op exchanges die ook andere assets aanbieden dan cryptovaluta.

Dat is allemaal begonnen toen ik begin vorig jaar een account maakte op bitstamp.net en er voor de grap eens ¤100 inzette. Toch eens meeliften op de hype, kijken hoe dat gaat. En gaan deed het. Je kon niet veel fout doen. Inzetten op bitcoin. Zakte 'ie een keer wat in en stapte je op tijd uit, dan had je geluk. Stapte je niet op tijd uit, no problemo. De koers is toch zeker binnen een paar weken weer op het oude niveau. Na enige tijd nog eens ¤500 bij gestort. Het ging lekker.

Toen de BTC/USD koers de ¤ 10000 ging aantikken, hield ik mijn geld (inzet plus een verdienste van ongeveer 280 euro, had meer kunnen zijn maar ik heb zeker geen klagen) even een poosje op de euro. Niet onverstandig, bleek achteraf. De koersen na die dagen kunnen we immers allemaal opzoeken. Ik merkte echter ook toen er weer wat meer rust in de markt kwam, mijn kansen om er daadwerkelijk mee te verdienen aanmerkelijk kleiner geworden waren, en ik een groot risico zou lopen bij de grote groep gebruikers te gaan horen die alleen maar geld verliest op cryptotrading. Tijd dus om alles eens goed op een rijtje te zetten.

Kijkend naar de markt besloot ik dat ik wellicht veel kennis zou kunnen opdoen via anderhande wegen en dan via trial-and-error uitvinden wat voor mij werkt, maar dat zou een proces zijn dat van mij vereist dat ik steeds met mijn neus bovenop de koersen zou zitten (wat eigenlijk niet mogelijk is i.v.m. mijn werk en gezin). Bovendien denk ik dat er heel veel kansen zitten in het spreiden van geld over meerdere valuta (ik hield het eerst vooral bij BTC/EUR voor mijn eigen overzicht en tijd) en de kleinere waardeschommelingen. Tijd om mijn 1337 PHP scripting skillz :X eens uit de kast te halen dus.

"Moet je daar nou echt een blog over maken, prutser!?" hoor ik jullie zuchten. Het antwoord is ja. Ten eerste is dat omdat ik denk dat het bijhouden van dit blog een goede manier voor mijzelf zal zijn om mijn gedachten te ordenen en mijzelf doelen te stellen. Ten tweede omdat onderwerpen als cryptotrading en daarvoor bestemde bots erg blijken te leven onder tweakers (sterker, ondergetekende was hieraan nooit begonnen zonder tweakers.net). Ten derde, omdat ik nog wel wat vragen heb die ik eens in de groep zou willen gooien. Ben benieuwd naar jullie reacties.

Inmiddels ben ik al een maandje of twee verder en heb ik al een grondige basis gelegd voor één en ander, waarover ik meer uit de doeken hoop te doen in de volgende post.

Eerst maar eens een algemene vraag: wat zijn jullie gedachten over een open-source trading bot? Wat is het effect als je een bot die goed werkt open source maakt? Zou dit de effectiviteit van deze bot teniet doen of zou het juist iedereen ten goede komen? Waarom?